Twee maal per jaar organiseren we onder leerkrachten dat iedereen bij elkaar komt kijken en aansluitend een coachingsgesprek daarover voert met elkaar. Uw kind kan in die periodes dus tijdelijk (een uurtje?) een andere leerkracht hebben gehad die tijdens het afsluitende coachingsgesprek even de les heeft gegeven in de groep. Wilt u meer over coaching en co-coaching op de Roos weten? Lees dan ook eens onderstaande tekst.
We hebben 3 interne coaches op de Roos. Deze coaches coachen leerkrachten met gebruik van de 7 reflectievragen van Baas in eigen Soap. Klik hier voor een voorbeeld van deze 7 reflectievragen.
Eens per twee schooljaren komt een leerkracht aan de beurt om gecoacht te worden. Hier is geen specifieke coachingsvraag voor nodig, maar heeft als doel de dagelijkse praktijk verder te verbeteren.
Leerkrachten kunnen ook bij de interne coaches aangeven dat ze eerder gecoacht willen worden omdat ze een coachingsvraag hebben. Dit zal dan eerder ingepland worden.
Een coachingstraject bestaat uit minimaal 3 coachingsgesprekken. Een coaching bestaat uit een klassenbezoek met nagesprek. Een coachingsgesprek start altijd met een compliment waarna de coaching dieper op de 7 reflectievragen inzoomt.
Twee keer in het jaar wordt er bij ons op school een ronde co-coaching georganiseerd. De werkgroep Sociaal-emotioneel organiseert deze ronde. Er worden teams van 2 samengesteld die bij elkaar gaan kijken in de les. Het nagesprek verloopt volgens de structuur van Baas in eigen soap:
Vragen bij coaching en co-coaching zijn nieuwsgierige en open vragen.
Wel LSD (luisteren/samenvatten/doorvragen), niet OMA (oordelen/mening geven/advies geven).